Förr i tiden var bonader och andra sydda handarbeten vanliga på hemmets väggar och bord. Idag känns detta lite ålderdomligt för många men det betyder självfallet inte att prydnaderna inte skulle vara vackra att se på.

Det ena behöver inte utesluta det andra och ett sätt att föra in de gamla mönstren i modern inredning är att använda broderier på underlägg, servetter och servettringar. På så vis finns broderikonsten där men den är mer subtil då den inte tar överhanden i rummet.

Klassiska broderier använder ofta raka stygn eller korsstygn och det passar utomordentligt än idag. Om du är väldigt artistisk och erfaren så broderar du förmodligen gärna på fri hand eller ritar dina egna mönster. För övriga finns det gott om mönster att hitta online där många bloggare publicerar gratismönster och där sybutiker har fina mönster till försäljning.

Ett tips är att brodera tomtar, lussekatter eller vinterlandskap till julbordets textilier eller att brodera röda kräftor och dill till kräftskivans dukning. Låt gärna hela dukning gå i samma mönster så att den förs samman och blir enhetlig. Ett annat tips är att utforma broderierna utefter något trevligt, mönstrat porslin som du använder.

Author