Gör ett eget ljus

Att göra egna ljus är både enkelt och roligt, och är bra av flera anledningar. Dels kan man spara på miljön genom att återanvända gamla ljusstumpar som man smälter till ett nytt ljus, dels kan man tillsätta färger och dofter som man själv tycker om.

För att göra ett ljus börjar man med att smälta de gamla ljusen i ett vattenbad. När stearinet har smält kan man använda en gaffel eller ett annat verktyg för att plocka bort eventuella gamla vekar. Om man vill tillsätta någon doft kan man göra det när stearinet har svalnat något.

Nästa steg är att ta fram en ny veke och en ren glasburk. För att få veken att ligga still i botten av burken kan man fästa ett gem i ena änden, eller limma fast den i botten. Genom att hänga den andra änden över en penna eller blompinne och lägga den tvärs över burköppningen kan man sedan få veken att vara centrerad i burken. Sedan är det bara att hälla på det smälta stearinet. Man får räkna med att stearinet sjunker när det stelnar, så man ska inte oroa sig om det verkar som att man har för mycket stearin. Avsluta med att klippa av veken till rätt längd och du har ett doftljus som kan förhöja stämningen i ditt badrum eller sovrum!

Även om lite extra mysbelysning i form av ett ljus kan göra stor skillnad för ett rum, finns det dock fall då ingenting hjälper mer än en omfattande renovering. I sådana fall klarar man inte av allt arbete själv, utan måste anlita experthjälp i alla fall när det gäller avlopp och elektricitet. Om du vill ha hjälp med en badrumsrenovering i Stockholm ska du gå in på Svenskelitbygg.se, som har bred erfarenhet på området.

Author