För att få fram en industrialistisk stil är betong ett tacksamt material att skapa inredningsdetaljer i. Betong är härdigt och fungerar bra ute såväl som inne. Krukor, fat och ljuslyktor är alla bra tips på vad som kan skapas i betong och hos Expressen Leva & Bo finns ännu fler idéer.

Arbeta med betong

Det negativa med att arbeta i betong är att processen är meckig. Betongpulvret ska blandas med vätska och det blir nästintill omöjligt att inte spilla betongmassan. Att pyssla med betong inomhus är verkligen inte att rekommendera och inte ens balkongen är en optimal plats. Istället är det trädgården, garaget eller en gammal arbetsbod som fungerar bäst för betongtillverkning. Därtill behövs ofta stora gjutformar och dessa måste kunna stå och torka på en orörd plats under flera dagar. Att skapa i betong är helt enkelt inget lätt pyssel för den som är trångbodd.

Alternativ till betong

Som svar på betongens popularitet och även som svar på den röra som betong kan skapa så har praktiska alternativ utvecklats. Det senaste i raden är så kallad betongfärg som både är enkel att använda och blir jättesnygg. Den finns att få i flera olika nyanser, bland annat ljusgrå, mörkgrå, taupe och skiffer. Färgen är lätt att jobba med och du kan välja att använda det verktyg som passar dig bäst då den är ganska krämig och lätt att använda med pensel likväl som svamp eller spatel.

Du kan måla betongfärgen på det mesta såsom krukor, fat, fynd från loppmarknader och vad helst annat som du känner för att piffa upp. För att få den där extra, slitna betonglooken kan betonglasyr användas som den slutliga finishen. Den målas på betongfärgen för att skapa mörkare fläckar här och där och det blir väldigt realistiskt.

Author