Ingenting är så personligt att ge bort som en present som du har tillverkat själv. Du har lagt ner både tid och kärlek på att göra något vackert och dessutom är presenten ofta alldeles unik. Egentillverkade presenter brukar dessutom vara väldigt uppskattade så varför inte börja redan nu att fundera över julklappar eller födelsedagspresenter?

Att göra egna presenter behöver inte bli något avancerat projekt utan du bestämmer helt hur mycket du vill anstränga dig. Om det är första gången som du pysslar med presenter så kan det vara en god idé att fokusera på att göra något som du faktiskt är bra på och lämna outforskade områden till en annan gång. Om du till exempel är duktig på att sticka så kan en mössa vara en uppskattad present och om du kokar utsökta marmelader så är det kanske det som du ska satsa på att göra. Du bör självfallet även välja pysselprojekt utefter vad du tycker är roligt att göra.

Även om du begränsar dig till ett visst pysselområde så kan det vara väldigt svårt att välja vad som ska tillverkas. Pyssel har nått en sådan hög nivå att det numera går att få tag på saker till de flesta projekt, men här får du lite hjälp på vägen genom de idéer som listas nedan.

Kakburk

En snabb, annorlunda present är att fylla en vacker glasburk med torra bakingredienser. Fäst sedan ett recept på burken med ett snyggt snöre så kan mottagaren baka sin alldeles egen kaka.

Tvål

Gjut din egen tvål genom att köpa tvålmassa i en hobbybutik. Du kan forma och färga tvålen hur du vill och välja att parfymera den om du så önskar. Om massan är genomskinlig kan du stoppa in något vackert i tvålen, såsom rosenblad eller höstlöv.

Hemmagjord glögg

En egengjord glögg i en vacker flaska är uppskattat till julen och det finns gott om recept som visar hur du kan smaksätta denna populära dryck.

Måla en mugg eller två

En personlig mugg är en fin present som du kan utforma hur du vill. Använd gärna pennor som är gjorda för porslin och rita något personligt eller låt muggen prydas av decoupage.

Presentkorg

Slutligen kommer nödlösningen som fungerar i alla lägen. Fyll en korg med godsaker såsom kex, kakor, marmelader, godis och slå in den i cellofan. Enklare än så blir det inte!

Author