Nypon är ett av Nordens mirakelbär. Det är vitaminrikt, smärtdämpande, antiinflammatoriskt, blodtryckssänkande, kolesterolsänkande och sägs till och med ha effekt på cancer. Många med exempelvis ledvärk äter nyponextrakt istället för smärtstillande medel och nyponsoppa är en hederlig gammal rätt som äts under vinterhalvåret för att boosta kroppen, men nyponens användbarhet slutar inte där. Det går utmärkt att baka med dem eller göra skönhetsprodukter och de blir fantastiskt vackra i kransar och bordsdekorationer.

Det fina i kråksången är att nypon inte alls behöver vara dyrt. Om nyponpulver köps i butik är priset självfallet ganska högt, men tack vare allemansrätten kan du plocka dina egna nypon. Nypon är rosenbuskarnas skenfrukter och det är alltså från dessa buskar som nypon skördas. I Sverige fullkomligt vimlar det av vildrosor som ger mängder av nypon, ofta mycket mer än trädgårdsrosorna, så det är bara för dig att dra på dig handskarna och bege dig ut i naturen.

Plocka nypon

Det finns olika typer av rosenbuskar som ger lite olika nypon. En del rosor doftar oerhört gott medan andra inte ger ifrån sig en lika stor doft och en del rosenbuskar producerar långsmala nypon medan andra producerar runda. Förutom nyponrosen så ger även vresros, hartsros och stenros fina nypon. Det kan vara svårt för novisen att se skillnad mellan dessa men du kan vara trygg i att inga nypon anses vara giftiga.

Nyponen kan plockas när de är klart orangea eller röda, vilket brukar inträffa i september och oktober. Det går faktiskt även bra att plocka nypon efter att frosten har nypt dem och gjort dem skrumpna och svarta i färgen. Du kan alltså plocka ätbara nypon mitt i vintern men om det är till pyssel som nyponen ska användas så bör du alltså plocka dem innan den första frosten. Det är klokt att använda handskar och långärmat vid skörden då rosenbuskar kan vara fulla av taggar.

Om du har tänkt torka nyponen så kan du göra det i torkugn eller i en vanlig ugn under ett par timmar. Låt gärna temperaturen vara låg, sådär 50 grader C brukar fungera bra, och förvara dem därefter i burkar. Om du vill göra nyponpulver så kör du nyponen i mixer eller maler dem i en kvarn. Risken är stor att nyponen möglar om du försöker torka dem i rumstemperatur.

Nyponbuketter och nyponkransar

Nypon blir vackra i buketter eller kransar. Genom att låta färska nypon suga upp glycerol kan de bevaras länge utan att de torkar eller ruttnar. Glycerol kan köpas hos apotek.

Ansiktsskrubb med nypon

En härlig ansiktsskrubb till hemmaspa görs enkelt genom att blanda nyponpulver, kokosolja och lite mandelmjöl till en lagom konsistens. Ansiktet skrubbas med nyponskrubben och sköljs sedan av med ljummet vatten.

Chokladpraliner med nypon

Ljuvliga chokladtryfflar får en fin touch av nypon. Gör en sats tryffel av ett recept som du gillar och rulla dem sedan i nyponpulver, det ger både en god smak och en härligt, gyllene färg.

Author