Decoupage – från franskans découper, att klippa – är en gammal teknik för att dekorera ytor med papper.

En förening av folkkonst

I Frankrike på 1600-talet uppstod decoupage som en kombination av dekortekniker från Kina, Polen och Sibirien. Därefter spred sig tekniken över Europa och hade vid 1700-talet blivit ett etablerat nöje vid hoven.

Papper och lim ger vardagliga ting nytt liv

Själva tekniken fungerar så att man klipper ut motiv från tunt papper och limmar fast det på en yta. Därefter lägger man på ett eller flera lager lack för att bevara motivet. Man kan göra decoupage på i princip vilket material som helst, såsom papp, trä, sten, glas eller till och med tyg. När lacket har torkat tål föremålet handdisk eller -tvätt. Under 1700-talet, då decoupage var som mest populärt, kunde hela möblemang dekoreras med vackra och intrikata scener med hjälp av denna teknik. Idag används tekniken till smått och gott som påskägg och vackra skrin men det finns inget som hindrar en från att gå loss och ge sin gamla byrå ny karaktär på detta sätt. Även om tekniken är enkel i grunden kan det vara en häpnadsväckande vacker och effektfull metod att dekorera saker med.

Gör det själv

För att själv göra decoupage krävs följande:

  • Föremål som ska dekoreras.
  • Pappersmotiv.
  • Lim (det finns särskilt decoupagelim att köpa i butik men man kan också tillverka eget tapetklister).
  • Sax.
  • Pensel.
  • Lack (återigen finns särskilt decoupagelack att köpa men har man vanligt klarlack hemma kan även det fungera).

Se till att ytan på det som ska dekoreras är ren. Klipp därefter ut de motiv du vill dekorera med ur pappret. Det är lättare ju tunnare papper det är. En vanlig metod är att klippa ut motiv från pappersservetter. Limma därefter fast dem på ytan med hjälp av pensel eller svamp och släta ut eventuella skrynklor. När limmet har torkat kan ytan lackas. Låt lacket torka mellan varven om du vill lacka flera lager.

Nu har du ett unikt dekorerat föremål hemma att ge bort eller behålla!

Author