Göra egna dekorationer till påskriset

Påsken är en rolig tid för alla hemmapysslare. Det kan vara så fint att ta en björkris och pynta det och det kan vara en trevlig pysselstund som hela familjen kan samlas vid. Det finns många hobbybutiker som har väldigt mycket roligt, för det är mycket roligare att göra egna dekorationer till påskriset än att köpa färdiga påskfjädrar, dessutom är de numera svåra att få tag på numera av djurskyddsskäl. Du kan köpa tunt papper i olika färger som du klipper ut i formen av fjärilar som du dekorerar med. Många tillverkar även egna pompoms att dekorera riset med. Många tycker om att hänga ägg i påskriset och att handmåla ägg är inte lika svårt som man kan tro. Du kan hitta färdiga set så sliper du blåsa ut äggen själv. Plastägg går lika bra, det kommer inte vara någon som ser skillnaden! Om du har små barn i hushållet kan de forma små figurer med piprensare som ni kan klä. Om du vill skapa ett personligt påskris och ge bort i present kan du använda sprayfärg och färga grenar i en fin färg och sedan skriver du ut fotografier som du hänger i påskriset. Använd fantasin!

Varför inte använda färdiga fjädrar?

 

De fjädrar som tidigare funnits i butikerna är i regel importerade. Här i Sverige tar man inte tillvara på fjädrar ifrån fåglar som slaktas. Ingen kan garantera att de fåglar som fjädrarna kommer ifrån verkligen har haft det bra och det har skett på ett humant och etiskt sätt. Detta är något som Djurrättsorganisationen Djurens Rätt har tagit fasta på och genom ett medborgarinitiativ är konsekvensen att Göteborg slopar påskfjädrar liksom hela 74 kommuner slutade med under förra året. Många är säkert arga över att de inte längre hittar fjädrar till påskpyntet i butikerna men anledningen är hedersvärd och ger oss tillfälle att istället utmana vår kreativitet. Det finns så otroligt mycket fina dekorationer man kan göra på egen hand och fjädrarna var egentligen ganska fantasilösa, eller hur? Man kan åstadkomma så mycket mera även om det är för att vi inte längre har något val. Nu förs en dialog med både förskolor, äldreboenden och skolor med tanken att de inte ska köpa in fjädrar från okontrollerade leverantörer. Påsken är en viktig årstid för många, och familjer samlas under de här högtidsdagarna. Låt oss göra något positivt av det här?

Naturens eget material

Många som har egen trädgård eller mark kan passa på att avverka några träd och på så vis ta vara på riset. Istället för att samla det i stora högar i trädgården kan man passa på att förena nytta med nöje. Fäll några träd men var noga med att välja ut de som inte har för stort värde för insekter. Hemved till brasan eller kaminen kan man inte få för mycket av. I vår moderna tid kan man känna att man inte har tid för sådant. Men då går det att tipsa om att med en vedklyv är det inte lika slitsamt att få stammarna till vedträn i lämplig storlek. Ta vara på riset och spara lite i ett hörn av trädgården så har naturens igelkottar en skyddad plats. Men elda inte upp riset till Valborg utan att kontrollera att igelkottarna inte följer med. Nu kan vi följa naturens egen almanacka.

Author