Tjäna pengar på ditt handarbete

Alla har väl någon gång drömt om att tjäna pengar på sin hobby, och om man håller på med någon form av handarbete på fritiden finns det faktiskt alla möjligheter att göra just det. Handarbeten har alltid kunnat säljas på julmarknader, i handelsbodar och under andra lokala sammankomster av liknande slag, men i och med internets genombrott har hemslöjdare numera tillgång till en betydligt större marknad, då de kan sälja sina varor till hela världen om de vill.

Den främsta hemsidan att känna till om man sysslar med någon form av hantverk och vill sälja det är Etsy. På Etsy kan man som kreatör skapa en egen liten ”butik” där man lägger upp sina varor i annonsform. Man bestämmer själv vilka villkor som gäller, till exempel priser, vilka länder man fraktar till och vilka betalningsmetoder som accepteras. Reglerna för vad som får läggas upp till försäljning på Etsy säger att det antingen måste vara mer än 20 år gammalt, vara handgjort eller vara hantverksmateriel. Tanken är att allt som säljs där ska vara unika varor eller föremål. Det som säljs på Etsy går knappast att sammanfatta ens om man använder kategorier, men som exempel på det man kan hitta på sajten kan nämnas kläder, inredning, festdekorationer, skrivböcker, smycken, skönhetsprodukter och konst.

Etsy har för närvarande fler än 30 miljoner medlemmar och fler än 1 miljon butiker. Bland de många säljarna som har butiker där varierar omfattningen från att de bara tjänar lite extra på sin hobby till att de faktiskt livnär sig enbart på försäljningen av sitt handarbete. Om du själv skulle vilja göra det senare måste du först starta ett företag – Etsy är bara en förmedlare i själva försäljningen, inte en arbetsgivare. Det är med andra ord du själv som är ansvarig för att redovisa din försäljning i Sverige på ett korrekt sätt.

Något som kan vara bra att veta när du startar sitt företag, och sannolikt har många utgifter, är att du kan sälja en faktura via Fakturino. Det betyder att du inte behöver vänta på att kunden ska betala fakturan, utan får in pengarna direkt. På det sättet kan du snabbare köpa in material till ditt handarbete eller betala andra utgifter i företaget.

Author