Stickning – trendigt hantverk

Stickning är en form av handarbete som människor har ägnat sig åt sedan 1200- eller 1300-talet, och som kom till Norden redan på 1500-talet. Trots att denna teknik för att skapa textilier alltså har funnits i flera hundra år, har den hamnat på modet igen i det tjugoförsta århundradet. En anledning till det är sannolikt den allt större miljömedvetenheten, vilket gör att många föredrar att skapa sina kläder själva, snarare än att köpa dem från klädindustrin.

Oavsett vad anledningen bakom stickningens nya popularitet är, har den lett till något av en folkrörelse, då människor samlas på allmänna platser för att dela sin passion för garn och nålar. Stickcaféer anordnas till exempel på flera olika platser, bland annat Nordiska muséet, och i garnbutiken Garnbollen har stickningen förvandlats till en slags terapiform eller social aktivitet. På deras stickcafé, som anordnas en gång i veckan på onsdagar, samlas en mängd olika människor, allt från canceröverlevare till nyanlända. Caféet och stickningen har blivit ett sätt för dem att prata om sina upplevelser och att lära sig svenska. Andra flitiga besökare är föräldralediga och pensionärer, som sannolikt uppskattar den sociala aspekten.

Om du själv föredrar att sticka i lugn och ro för dig själv hemma i soffan, ska du gå in på Furniturebox.se. Där hittar du nämligen ett stort utbud av soffor, så att du kan hitta en som är perfekt att sitta och sticka i.

Author