De allra flesta av oss har något som vi brinner lite extra för, från det stora till det lilla, från det tidsödande till det som bara tar några minuter.

Vävning är en hobby och ett hantverk som går lite upp och ned i popularitet. Många förknippar det med “äldre damer” men idag börjar även yngre människor att hitta tillbaka till de gamla hantverken. Att ha en egenvävd matta hemma är något man med stolthet kan prata om med vänner och bekanta! Vävning ses ofta som ett hantverk som utförs av endast en person men flera personer kan dela på ett verk, man turas helt enkelt om att väva. För att väva hemmavid krävs, i alla fall om man vill tillverka större mattor, relativt gott om plats. En vävstol är skrymmande och man kan också räkna med textildamm i luften vilket kan begränsa valen av rum där vävstolen kan stå. Dock finns det på många håll i landet lokaler där flera vävstolar står uppställda och där man kan boka tid för att antingen väva på egen hand eller för att ta del i ett gemensamt verk.

När man ska sätta igång ett arbete kan det vara svårt att komma på exakt vad man vill göra, hur mattan ska se ut och ofta är det mattan själv som styr hur arbetet fortgår. Man har kanske en klar plan i början men när mattan väl är klar ser den inte alls ut så. Ofta behöver man inspiration och varför inte hämta det från kända konstverk hos https://dearsam.se/ som saluför posters. Sätt upp en poster av W. Morris eller Henri Matisse på väggen och hämta kraft och energi ur mönstret. Låt din matta inspireras av Hilma af Klint eller Van Gogh!

Som nybörjare på vävning kan du gå en, eller flera, kurser där du lär dig att sätta upp en väv och att göra enklare vävnader, till exempel bordslöpare. Krångliga ord som skeda, solva och varpa är snart vardag och kanske väver du och dina kurskamrater en lång matta eller besöker vävmuseet i Glimåkra.

Inspiration kan komma från andra håll än från Dear Sam men sajten gör det enkelt då den erbjuder allt från det moderna till det klassiska, det romantiska till det industriella. Oavsett vad du väljer att göra står det helt klart att trasmattan idag är en trendig inredningsdetalj att de passar i alla typer av hem.

Author