Virka med pärlor

Om man gillar att skapa saker och att arbeta med händerna så är virkning bland det roligaste och mest tillfredsställande man kan hålla på med. Det krävs inte massor med pengar och utrymme, utan är något alla kan hålla på med i princip när som helst och var som helst. Förr i tiden var det nästan bara kvinnor som sysslade med virkning och även om denna hobby fortfarande är kvinnodominerad så är faktum att fler och fler män

gillar att virka och inte drar sig för att gå ut med detta. Det finns till och med många som tjänar en rejäl slant på denna stimulerande hobby och med hjälp av ekonomiska appar och online assistenter kan man till exempel få inkasso assistans eller hjälp med faktureringen.

Att välja vad man vill virka är lite som att välja produkter på nätet – det finns massor av olika alternativ och material att jobba med. Medan den klassiska virkningen handlar om ullgarn och mössor så kan man idag även virka komplicerade smycken till bröllopet eller korgar till katten med hjälp av de oerhört många modeller som finns på marknaden idag. Man kan göra vackra lapptäcken genom att virka mönstrade rutor med garn som blivit över genom åren, och sedan sy ihop dem eller tillverka fina spetsgardiner med tunt bomullsgarn och virknålar av liten storlek. Allt går att göra och det viktigaste är att man skall njuta av processen och tycka att det är roligt!

En het trend är att virka med pärlor och man kan göra vackra väskor, hattar, hårband och smycken med dem. Pärlorna kan man hitta på nätet eller i olika butiker och man gör bäst i att köpa ett större antal i olika färger så att man har många på lager. Sedan behöver man en så kallad pärlnål som är en för ändamålet specialutformad nål som öppnar sig på mitten, och tillåter att man trär nål och garn genom relativt små pärlor. Låt sedan fantasin flöda!

Har man aldrig virkat med nålar förr kan det vara bra att börja med ett relativt enkelt projekt som ett halsband. Trä mellan 250 och 300 pärlor på ett tunt men tåligt bomullsgarn och gör sedan en ögla. Börja med att virka 20 luftmaskor och virka sedan in en pärla i var femte maska. Virka in 40 pärlor och virka sedan in fasta maskor i de 20 maskorna som du började med. Upprepa sedan proceduren att vira in en pärla vart femte maska och sedan 20 enkla maskor i de tidigare ihopvirkade maskorna. Detta parti kommer att ligga mot nacken och det är därför skönt om det är utan maskor. När du är färdig kan du antingen bära halsbandet långt eller vira det dubbelt för ett kortare och bredare resultat.

Author