Sy ett förkläde

Att sy ett förkläde är ett perfekt projekt för den som precis har börjat lära sig sy, eftersom det är enkelt samtidigt som resultatet är något praktiskt som man kan använda själv eller ge bort till en vän. Det material som behövs är ett tygstycke som är cirka 120 centimeter brett och 120 centimeter långt, samt extra material för knytbanden och en eventuell ficka. Om man vill ha inspiration kan man titta på Svenskttenn.se, där det finns ett stort utbud av vackert tyg.

Det enklaste sättet att skapa ett förkläde är att utgå från formen av ett förkläde man redan har, och rita runt det på tyget för att få sitt mönster. Sedan lägger man bara till 1,5 centimeters sömsmån. Har man inte ett förkläde kan man enkelt hitta ett mönster på internet.

När man har klippt ut tyget sicksackar man runt kanten. Därefter bör man vika in varje kant i ungefär samma bredd som sömsmånen och sy med raksöm, för att fålla kanterna. Vill man ha en ficka gör man på samma sätt med fickans tygstycke, och syr fast det med raksöm där man vill ha fickan placerad.

Sedan kvarstår bara banden, som skapas genom att man klipper en bred remsa av tyg i den längd man behöver, viker den dubbel, rätsida mot rätsida, och syr ihop den med raksöm. Därefter vänder man ut och in på ”tarmen” som skapats, så har man ett band som kan sys fast upptill på förklädet samt i midjan, för att knytas i ryggen.

Author